Avusturya Schengen Vizesi
Avusturya Schengen Vizesi
Avusturya Birliği tarafından 1995 yılında imzalanan Schengen Sözleşmesi, sözleşmeye taraf olan ülkelerin arasındaki sınırların kaldırılmasına yöneliktir.
Ülkeler imzaladıkları sözleşme sayesinde vize uygulamasından muaf tutularak serbest dolaşım hakkı elde etmiştir. Schengen bölgesindeki ülke vatandaşları, serbest dolaşım hakkı elde ettikleri ülkelere ziyaret ederken ortak kurallara bağlı vize kontrollerinden geçer. Schengen bölgesinin dışındaki ülke vatandaşları, bu ülkeleri ziyaret edebilmek için Schengen vizesi almak zorundadır.
Schengen Sözleşmesi imzalayan Avrupa Birliği üyesi ülkeler şöyledir; Yunanistan, Slovakya, Portekiz, Slovenya, Polonya, Macaristan, Malta, Almanya, Avusturya, Danimarka, Estonya, Belçika, Çekya, Finlandiya, Hollanda, İsveç, İtalya, Fransa, İspanya, Letonya, Lüksemburg ve Litvanya. Avrupa Birliği üyesi olmayan fakat Schengen Sözleşmesi taraflarına dâhil olan ülkeler ise; Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İsviçre’dir.
Schengen vizesinden muaf olan ülke vatandaşları, diğer Schengen ülke ziyaretlerinde 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile serbest dolaşma hakkına sahiptir. Ancak Schengen vize yönetmeliğine göre Schengen vizesi ilk kez kullanılacağı zaman kişilerin vizenin alındığı ülkeye giriş yapılması zorunludur. Örneğin İtalya Konsolosluğundan alınan Schengen vizesiyle ilk kez İtalya’ya girilmesi gerekmektedir. Vize süresine bağlı olarak başka bir Schengen ülkesine geçiş yapılabilmektedir.
Schengen ülkeleri Schengen Information System – SIS (Schengen Bilgi Sistemi) adı verilen veri tabanı kullanmaktadır. Bu veri tabanına Schengen ülkeleri arasında geziler yapan kişilerin bilgileri kaydedilmektedir. Bu bilgiler aynı zamanda yetki makamların talep etmesi durumunda kullanımına açıktır.
Schengen vizesine dair genel kurallar olmasına rağmen her ülkede Schengen vize prosedürleri farklılıklar gösterebilmektedir. Schengen ülkelerinin büyükelçilik ve konsoloslukları vize türlerine göre koşullarda farklı kısıtlamalara ya da prosedürlere yer verilebilmektedir. Genel Schengen vizesi, kişilere 180 gün içinde yani vizenin başladığı tarihten itibaren kişilere en çok 90 gün seyahat hakkı tanıyan kısa süreli vizedir.
Schengen vizesi için istenilen evrakları tamamlayan kişiler ve bu ülkeler içerisinde yapacağı seyahat masraflarını karşılayabileceğine dair mali taahhütte bulunan kişiler Schengen vize talebinde bulunabilmektedir.
Seyahatin amacı, niteliğine göre Schengen ülkelerinin Türkiye Cumhuriyeti’ndeki konsolosluk ve büyükelçiliklerine 3 vize türü kapsamında başvuru yapılabilmektedir. Bu vize türleri;
Tek Tip Schengen Vizesi: Turistik gezi, aile, arkadaş, akraba ziyareti, ticari görüşme, toplantı, konferans, seminer, fuar gibi amaçlarla Avusturya’ya yapılacak seyahatlerde Tek Tip Schengen Vizesi alınmaktadır. Tep Tip Schengen Vizesi kapsamında 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar konaklama izni verilmektedir. Bu vizeyi alan kişiler 90 gün içinde herhangi bir Schengen ülkesine ya da ülkelerine seyahat edebilir ancak bu aşamada bilinmesi gereken şey; 90 günlük vize kapsamında kişiler vizeyi aldığı ülkede kesintisiz kalma ya da bu süre boyunca dilediği gibi gezebileceği anlamı çıkarmamalıdır.
Sınırlı Bölgede Geçerli Olan Vize: Bu vize türünde vizeyi alan kişi sadece vizeyi aldığı Schengen ülkesinde seyahat edebilmektedir. Bu nedenle kişiler başvuru yaparken planları dâhilindeki diğer Schengen ülkesi seyahatlerini de belirtmelidir.
Ulusal Vize: Eğitim, iş, öğrenim ya da sürekli oturum izni almak isteyenlerin başvurabileceği vize türü olan Ulusal Vize, D tipi vize olarak bilinmektedir.
Tek ya da Çok Girişli Schengen Vizesi: Tek girişli Schengen vizesi alan kişiler, bir Schengen bölgesine belirlenen süreler içerisinde seyahat edebilir. Çok girişli vize ise kişilerin istenildiği zaman Schengen bölgesine giriş – çıkış yapmasına olanak tanır. Öğrenim, iş gibi çeşitli sebeplerle Avusturya’da uzun süre kalacak olan kişiler, çok girişli vize talebinde bulunmaktadır. Çok girişli vizenin avantajı herhangi bir kurala bağlı olmadan diğer Schengen ülkelerine sorunsuz seyahat izni verebilmesidir.
Schengen Vize Başvurusu
Bir ya da birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmeyi planlayan kişiler, ikamet ettikleri ülkedeki Schengen ülkesine ait konsolosluk ve büyükelçiliklere vize başvurusunda bulunmalıdır. Başvuru sahipleri planlı şekilde birden fazla ülke ziyaretinde bulunacaksa eğer kişilerin, ilk gideceği ülkenin konsolosluğuna Schengen vize başvurusu yapması önerilmektedir.
Schengen ülkesine seyahat etmek için vizeye ihtiyaç duyanlar, vize başvurularını şahsi olarak seyahat acentesi ya da vize başvuru merkezi aracılığı ile gerçekleştirmelidir. Vize kapsamında istenilen gerekli evraklar eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanarak sunulmalıdır. Parmak izi, vize randevusu gibi işlemler için kişinin şahsen gitmesi gerekmektedir. Pasaportlar 10 yıldan eski olmamalı ve herhangi bir şekilde deformasyona uğramamış olmalıdır.
Pasaportta vize işlemlerinin uygulanabilmesi için en az 2 boş sayfa bulunmalı, seyahatten sonra 6 ay daha geçerlilik göstermesi gerekmektedir. Schengen vizesi başvurularına seyahatten birkaç hafta önce başlanması önerilmektedir. Zira bürokratik işlemler, biyometrik fotoğraf ve benzeri işlemler için zaman gerekmektedir.
Schengen vizesi başvurusunda istenilen evraklar aşağıdaki gibidir;
- Schengen vizesi başvuru formu şahıslar tarafından eksiksiz, doğru doldurulmalı ve imzalanmalıdır.
- Son 6 ay içerisinde çektirilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf olmalıdır. Fotoğrafın pasaport kurallarınca olması, beyaz fonda kişilerin yüzünün net biçimde görülmesi gerekmektedir.
- Başvuru sahipleri, pasaport ve eski pasaport – vize belgelerinin fotokopisini sunmalıdır. Pasaportlar seyahatten önce en az ay, sonra ise en fazla 6 ay daha geçerli olmak zorundadır. En az 2 boş sayfa ise yine önemli taleplerdendir.
- Schengen ülkesine ait giriş – çıkış tarihlerini kanıtlayan uçak – konaklama rezervasyon belgeleri vize dosyasında bulunmalıdır.
- Vize başvurularında acil tıbbi haller için seyahat sağlık sigortası (30.000 E) teminatı istenmektedir. Sigorta için belirlenen miktar, Schengen ülkesinde bulunulacak olan süreyi karşılayan miktardır. Sigorta tüm Schengen ülkelerinde geçerlilik göstermektedir. Seyahat sigortasının vize başvurusundan hemen önce yapılması gereklidir. Konsolosluktan ret cevabı alan kişilerin seyahat sigortasını iptal etime hakkı bulunmaktadır.
- Schengen bölgesine planlanan seyahatin içeriği, konaklama bilgileri başvuru yapılırken ibraz edilmek zorundadır.
- Başvuru sahiplerinin Avusturya seyahati süresince seyahati karşılayacak finansal güçte olması gerekmektedir. Finansal durumu gösteren; banka hesap dökümü, maaş bordrosu, mal varlığı belgeleri, SGK hizmet dökümü gibi belgeler vize başvurusu esnasında sunulmalıdır. Finansal evraklar arasında ne tür belgeler olduğu ülkeye göre farklılık gösterebilmektedir. Başvuru sahibi kişi yanındaki başka kişilerin masraflarını da üstlenecekse eğer, banka hesabında olması istenilen miktar artış gösterir.
18 yaşından küçük kişilerden istenilen ek belgeler;
- Doğum belgesi
- Ebeveynlerin imzasının bulunduğu Schengen vize başvuru formu
- Söz konusu çocuk ebeveynlerden biri tarafından bakılıyorsa bunu doğrulayan yasal belgeler
- Ebeveyn kimlik ve pasaport fotokopileri
- Çocuk yalnız yolculuk yapacaksa iki ebeveynin de noter onaylı izin belgesi vermelidir.

Schengen vizesi kısa süreli Avusturya seyahatlerinde alınması gereken bir vize türüdür.
Havaalanı Transit Vizesi
- Son ülkede geçerli vize
- Son Schengen ülkesi için uçak bileti
Schengen Transit Vize
- Son ülkede geçerli vize
- Son gidilecek Schengen ülkesine ait uçak bileti
Schengen Turistik Vize
- Son 6 aylık dönemi kapsayan banka hesap dökümü
- Schengen vize talebinde bulunan kişi seyahat masraflarını karşılayacak mali duruma sahip değil ise ve seyahat masraflarını başkası karşılayacaksa sponsorun bilgileri, sponsorluk yazısı gibi belgeler
- Schengen vizesi talep eden kişi seyahatin amacını, gidiş – geliş sürelerini, masrafın ne şekilde karşılanacağına dair belge ve başvuru dilekçesi gerekmektedir.
İlk defa Schengen başvuracak olan kişilerin hazırlayacağı evraklar;
- Son 3 yıllık vergi hareketini gösteren beyannameler
- Schengen vizesi başvuru dilekçesi
- Kişinin çalıştığı ya da sahibi olduğu şirketin varlığını gösteren yasal belgeler
- İşveren tarafından antetli kağıda doldurulmuş, imzalanmış onay yazısı
- Şirkete ait ticari sicil belgesi, ergi levhası, son 3 aylık dönemi yansıtan banka hesap dökümleri
- Uçak bileti ve konaklama rezervasyon belgeleri
- Vizenin türüne bağlı istenilen belgeler
Schengen Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi
- Avusturya Schengen Aile ve Arkadaş Vizesi başvurusunda bulunan kişi, seyahat masraflarını karşılayabilecek mali düzeydeyse eğer finansal belgelerle bu durumun kanıtlanması istenmektedir. Öte yandan masraflara başkası sponsor olacaksa sponsorun mesleki ve finansal durumu belgelerle sunulmalıdır. Sponsora ait kimlik bilgisi, adres bilgisi, pasaportu ve oturum izni belgesi ibraz edilmelidir.
- Schengen ülkesinde ikamet eden aile ya da arkadaştan gelen davetiye mektubu
İş Seyahati Amaçlı Schengen Ticari Vizesi
- Avusturya’ya yapılacak olan seyahatin nedenini açıklayan belge
- Kişinin çalıştığı kuruma ait bilgi ve belgeler
- Şirket sözleşmesinin orijinali, ticari lisans belgesi, ortaklık belgesi ve mal bildirimi
- Son 3 aylık banka hesap dökümü
- Şirket sahibinin Avusturya’ya yapacağı seyahatin amacını açıklayan ve süresini belirten izin belgesi
- Avusturya’daki şirketten gelen davetiye mektubu; davetiye mektubu konsolosluğa faks ila gönderilebilir. Ancak bazı ülke konsoloslukları davetiyenin orijinalini isteyebilmektedir.
- Vize başvurusunda bulunan kişinin masraflarını kimin karşılayacağına dair işveren dilekçesi ve davetiyeyi yollayan şirketin mektubunda detaylar belirtilmelidir.
- Davet eden ve edilen şirketler arasında geçmişte ya da şimdi ticari bir ilişki varsa eğer belgelerle sunulmalıdır.
- Konaklama ve uçak bileti rezervasyonları
Schengen Öğrenci Vizesi Evrakları
- Eğitim ve öğrenim amacı ile talep edilen Schengen vize evrakları, ülkelere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Schengen ülkesindeki okuldan alınmış kabul mektubu, kayıt sertifikası ve davet mektubu evrak dosyasında yer almalıdır.
- Başlangıç seviyesindeki kişiler için 2 adet Schengen vize başvurusu formu
- Öğrenim boyunca seyahat ve eğitim masraflarının karşılanacağına dair sponsor evrakları hazırlanmalıdır.
Avusturya Schengen Vize Randevusu
Schengen vizesi randevusunda konsolosluğun gerek görmesi halinde mülakat gerçekleştirilebilmektedir. Konsolosluktaki randevu parmak izi alımı ve biyometrik fotoğraf çekimini kapsamaktadır. Mülakata çağrılan kişilere genellikle seyahatin amacı, içeriği ve evraklarda sunulan bilgiler sorulur. Verilen cevapların form ve belgelerdeki bilgilerle tutarlılık göstermesi önemlidir.
Schengen Vize Başvuru Sonucu
Schengen vizesine başvuran kişiler başvuru formu başta olmak üzere istenilen tüm evrakları eksiksiz ve doğru şekilde sunulduğu takdirde başvurular 3 – 7 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Bazı durumlarda konsolosluk ek belgeler isteyebilir, böyle durumlarda değerlendirme süreci biraz uzayabilmektedir.
Schengen Vize Reddi
Schengen vize başvurusu yaparken eksiz, hatalı, sahte, tutarsız bilgiler verilmesi vizenin reddi ile sonuçlanmaktadır. Ret sonucu alan kişi eksik veya yanlış hususları düzelterek yeniden başvuru yapabilmektedir. Vize reddi halinde ödenen vize ücretlerinin iadesi söz konusu değildir. Vize ücretleri nakit ya da kredi kartı ile ödenebilmektedir. 6 – 12 yaş grubu arasındaki çocukların vize ücreti indirimli, 6 yaş altı çocuklarınki ise ücretsizdir.
Schengen Vizesi Yasal Dokümanlar
Schengen Sınırlar Tüzüğü (Yönetmelik EC – NO: 562/2006)
Schengen bölgesi ülkelerinin vatandaşlarının bölge içerisindeki serbest dolaşım hakkını, bölge içi sınır kontrollerinin kaldırılması ve bölge dışında kalan ülkelerden gelen kişilerin kısa süreli ziyaret kriterlerini belirlemektedir.
Vize Tüzüğü (Yönetmelik EC – NO: 810/2009)
Schengen bölgesi dışında kalan üçüncü ülkelerin vatandaşlarını kapsamakta, vize prosedürlerini ve kriterlerini içermektedir.
Yerel Sınır Trafik Rejimi (Yönetmelik EC – 1931/2006)
Sınır komşusu olan Schengen ülkelerinin arasındaki anlaşmaları belirler, düzenler. Ticari engellerin ortadan kaldırılması, ülkeler arası sosyal, kültürel ve ticari işbirliklerinin geliştirilmesi kapsamında hazırlanan yönetmeliktir.
Schengen Vizesi Parmak İzi Uygulaması
Vize Bilgi Sistemi (VIS – Visa Information System) (Yönetmelik EC 767/2008)
Vize Bilgi Sistemi, parmak izi alma işlemini içermektedir. Parmak izi alımı ve biyometrik veri kaydı sürecin en önemli aşamalarıdır. Parmak izi verisi, kısa süreli Schengen vizesi başvurularında alınarak diğer Schengen ülkeleri arasındaki veri akışında kolaylık sağlamaktadır.
Biyometrik işlemler güvenlik anlamında da önem taşımaktadır. Parmak izi uygulaması ve biyometrik işlemler, Schengen ülkelerine göre farklılık gösterebilmektedir. Schengen vizesi başvurularında bazı ülkeler her seferinde parmak izi verilmesini isterken bazı ülkeler bir defa ister ve 5 yıl geçerlilik gösterir.
Ancak konsolosluklarda yaşanabilecek teknik sorunlar nedeni ile parmak izi verisinde sorun çıkabilmekte ve 5 yıl geçerliliği olan parmak izinin yeniden verilmesi istenmektedir.
Vize Bilgi Sistemi’nin temel amacı Schengen ülkeleri arasındaki veri akışını sağlamak, verilerin üçüncü ülkelerden gelen bilgilerle karşılaştırmasını yapmak ve vize sahipleri hakkında doğru bilgilere ulaşmaktır. Sistem, biyometrik eşleştirmeler doğrultusunda kişileri analiz etmekte ve sistemdeki işlenmiş verileri kullanmaktadır.
Bilgiler çoğunlukla parmak izi alımı ile kimlik bilgilerinin doğruluğunu tespit etmektedir.
Avusturya Schengen Vizesi S.S.S
Avusturya Schengen Vizesi Nedir?
Schengen vizesi Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Birliği olmayan Avrupa ülkeleri arasında imzalanan bir serbest dolaşım ve vize anlaşması sonucu oluşturulmuştur. Schengen Bölgesi ülkelerine girebilmek için Schengen vizesi sahibi olmak gerekir.
Schengen Vizesi Nasıl Bir Vizedir?
Schengen vizesi kısa süreli seyahatlerinizde almanız gereken bir vize türüdür. 180 gün içerisinde 90 gün serbest dolaşım hakkı tanır.
Avusturya Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Avusturya kısa süreli Schengen vizesi almak için yetkili vize başvuru merkezlerinden randevu almak gerekir. Uzun süreli Avusturya Schengen vizeleri için Avusturya konsolosluklarından şahsen randevu alınmalıdır.