Avusturya Oturum ve Çalışma İzni 1 – Avusturya 2

Avusturya Oturum ve Çalışma İzni

Avusturya oturum izni hakkında bilgiler

Avusturya Oturum İzni

1 Ocak 2006 Yabancılar Yasası kapsamında Avusturya’da dört tip oturma izni düzenlenmiştir. Bunlar;

  • Oturma izni (Aufenthaltsbewillingung)
  • Yerleşim izni (Niederlassungsbewillingung)
  • Aile bireyleri izni (Familienangehöriger)
  • Daire ikamet izni (Daueraufenthalt)

Avusturya’da 6 ay ve daha fazla kalma halinde Yerleşme ve İkamet Yasası hükümleri devreye girmektedir.

Avusturya’da uzun süre kalmayı planlayan T.C. vatandaşları, oturum izni için resmi başvuru yapmak zorundadırlar. 6 ay ve üzeri sürelerde Avusturya’da kalmayı planlayan ya da sürekli kalmayı amaçlayanlar, Türkiye’deki Avusturya Konsolosluğu ya da Avusturya büyükelçiliğine uzun süreli vize talebinde bulunmalıdır. Uzun süreli vize, ulusal vize ya da D tipi vize adıyla da anılmaktadır.

Avusturya vizeleri hakkında bilgi alınız.

Avusturya oturum izni talebini, Aile Birleşimi, Çalışma Vizesi ve Öğrenci Vizesi talebi kapsamında gerçekleştirmek mümkündür. Avusturya’da da tıpkı diğer Avrupa ülkelerinde geçerli olan oturum izni kriterleri geçerlidir. Avusturya Konsolosluğu ve büyükelçiliği, oturum izni taleplerini değerlendirirken kültürel uyum, çalışma koşulları, dil yeterliliği gibi ölçütleri göz önünde bulundurmaktadır.

Avusturya oturum izni için şahsi olarak Avusturya’da da başvuru yapılmalıdır. Avusturya Yerleşme ve Oturum İzinleri kart şeklinde düzenlenmekte ve kimlik belgesi olarak işlem görmektedir. Oturma izni kimlikleri, Viyana eyaletindeki MA 20 Belediye Dairesi tarafından verilmektedir.

 

Avusturya Oturum İzni için Gerekli Evraklar

Oturum izni talebinde bulunacakların hazırlaması gereken evraklar;

  • Oturum izni başvuru formu,
  • Biyometrik fotoğraf
  • Pasaport fotokopisi
  • Uluslararası doğum belgesi
  • Türkiye ikametgâh belgesi
  • Uluslararası evlilik cüzdanı, apostili ve Almanca tercümesi ile
  • Başvuru sahibinin Avusturya’da çalışma istediğine dair beyanname
  • Avusturya vatandaşı olan eşe ait pasaport fotokopisi
  • Yeterli finans kaynağı
  • Sağlık sigortası
  • Avusturya’daki konaklama belgeleri

Avusturya Aile Birleşimi ile Oturum İzin Talebi

Avusturya vatandaşı ile evlenmek suretiyle Avusturya’da yaşamayı talep eden T.C. vatandaşları, Avusturya Aile Birleşimi vizesi ile oturum izni talebinde bulunabilmektedirler. Evlilik haricinde kişinin kan bağı olan akrabalarından birinin Avusturya’da yaşıyor olmasıyla da Aile Birleşimi Vizesi talebinde bulunabilmektedir. Kan bağı en fazla 2. Kuşak akrabalar için geçerlilik göstermektedir.

30 Haziran 2011 tarihinde yapılan düzenleme kapsamında Aile Birleşimi Vizesi uygulaması yenilenmiştir. Bu yeniliğe göre; Avusturya’da yaşayan eşin Türk ya da Avusturya vatandaşı olma şartı aranmaksızın kişiler Aile Birleşimi Vizesi talebinde bulunabileceklerdir. Avusturya’da yaşayan eşin Türk vatandaşı olması halinde, eşin uzun süreli oturum iznine sahip olması şartı aranmaktadır. Ancak her ihtimalde de kişilerin Almanca dilinde A1 seviyesinde yeterliliğe sahip olduğunu sertifika ile ispatlaması gerekmektedir.

Avusturya Büyükelçiliği Sitesinden bilgi alınız.

Avusturya vizeleri hakkında bilgiler

Avusturya Çalışma İzni

1 Ocak 2006 tarihinde Yabancılar Yasası düzenlenmiş; Çalıştırma İzni, Çalışma İzni ve Muafiyet Belgesi olmak üzere 3 ana başlık altında toparlanmıştır.

Çalıştırma izni; 1 yıl süre ile geçerli olan ve çalışan kişinin mevcut ülkede 1 yıl çalışmasına imkân vermektedir. Çalıştırma izni belli bir çalışma yeri ve süresi ile sınırlıdır. İşletme sahibine çalıştırma izni verilmesi kontenjana ve Avusturya ekonomisine, iş piyasasına bağlıdır.

Üçüncü ülkelerden gelen çalışanların işgücü potansiyelinin Avusturya’nın istihdam oranının yüzde 8’ini aşmamalıdır.

Avusturya’da çalışma iznini iş sözleşmesiyle ülkeye giden bireyler talep edebilmektedirler. Çalışma izni ile oturum ve ikamet izni konuları birbiriyle çok alakalıdır. Avusturya Hükümeti, eyalet içinde en fazla 2 yıl süre vermektedir. Ülkede 14 ay çalışanların eş ve çocukları da çalışma hakkı elde eder. Çalışma izni bitmeden yapılacak başvurular ile izin süresi 2 yıl daha uzatılabilmektedir.

Avusturya Oturum İznini Uzatma

Avusturya’da oturma izni 12 ayda bir gerçekleşmektedir. Oturum izinleri mevcut izin süresi tamamen bitmeden önce yapılmalıdır. Yapılan başvurusu sonucunda alınan onay, Avusturya göçmenlik ofisine ulaştırılmaktadır.

Avusturya Oturum ve Çalışma İzni S.S.S

Avusturya Oturum İzni Nedir?

Avusturya’da uzun süreli ikametgah etmek isteyen vatandaşlar, oturum izni almalıdır. Oturum izni Avusturya vatandaşı ile evlenmek amacıyla hayatına Avusturya’da devam edecek Türk vatandaşlarının alması gereken izindir. Burada aile birleşimi vizesi alınır. Aile birleşimi vizesi ile beraber tarafınızdan oturum izni de talep edilir. Her ikisi de istenilen doğrultuda hazırlanmalı.

Avusturya Oturum İzni Nasıl Alınır?

Avusturya‘da oturma izni Avusturya‘da bulunma amacınıza göre yaptığınızbaşvurularınız neticesinde aldığınız onay ile Avusturya göçmenlik ofisine ulaştırılmaktadır. Avusturya oturum izni sizin ülkede toplam konaklama sürenizden kısa olabilir. Avusturya oturum izninin uzatılması yılda bir yapılabilmektedir.

Avusturya Oturum İzni Ne Kadar Sürede Çıkar?

Oturum izninizi alabilmek için başvuru yaptıktan sonra beklemeniz gerekmektedir. Bu süreç en az 7 gün en fazla da bir ay olabilir. Konsolosluklar bu süre içerisinde kişilere olumlu veya olumsuz şekilde geri dönüş sağlamalıdırlar.

Avusturya Öğrenci Oturum İzni Nasıl Alınır?

Avusturya’da öğrenci olarak oturum izni almak için lisans, yüksek lisans, doktora gibi eğitim seviyenize göre evrak düzenlemelisiniz. Öğrenciler için “Aufenthaltserlaubnis für Studierende” adındaki vizeye başvurmalısınız. Başvurunun ardından “zulassungsbescheid” isminde onay belgesi tarafınıza iletilir.